Ticaret Bakanı: Gıda ve market denetimlerine 176 milyon lira ceza kesildi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yıl başından bu yana gıda ve market kontrollerine toplam 176 milyon lira idari para cezası kesildiğini, otomotiv, gıda ve diğer temel hizmetler kapsamında vatandaşları mağdur edenlere uygulanan para cezalarının kesildiğini bildirdi. ihtiyaç 361 milyon liraya ulaştı.
Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bakanlığın görev ve yetki alanı çerçevesinde yaptıkları düzenlemelerle iç ticarette adil, şeffaf ve rekabetçi bir piyasa yapısını sürdürülebilir kılmayı ve fiyat istikrarına katkı sağlamayı amaçladıklarına dikkat çekti.
Bu kapsamda otomotiv, gıda ve diğer temel ihtiyaçlarda fahiş fiyat artışı ve stoklama ile çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerine işaret eden Bolat, tüketicileri haksız uygulamalardan ve yanıltıcı reklamlardan korumak için önlemler aldıklarının altını çizdi.
Denetimleri aralıksız sürdürdüklerini belirten Bolat, “Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve Reklam Kurulu aracılığıyla idari yaptırımları aksatmadan uyguluyoruz. Özellikle KOBİ’lerimizi korumak, perakende ve elektronik ticarette haksız ticari uygulamaları ortadan kaldırmak için önemli düzenlemeler hayata geçirdik. . Daha fazla vurgulamak istiyorum.” terimini kullandı.
Gıda ve pazar denetimleri
Bakan Bolat, vatandaşları haksız uygulamalardan korumak için gıda ve market ürünlerine yönelik yürütülen denetimler kapsamında Bakanlık bünyesindeki Haksız Fiyat Tespiti ve Reklam komisyonları tarafından cezalar verildiğini hatırlattı.
Bolat dedi ki:
“Gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerinde fahiş fiyat uygulamaları kapsamında 2023 yılında 86 milyon lirası tüketici mevzuatına aykırılık nedeniyle 47 milyon lira, aldatıcı reklamlar nedeniyle 43 milyon lira olmak üzere 176 milyon lira idari para cezası verildi. Buna göre 2023 yılında otomotiv, gıda ve diğer temel ihtiyaçları kapsamında vatandaşlarımızı mağdur edenlere kesilen para cezası toplam 361 milyon lirayı buldu.
İç ticarete ilişkin çeşitli düzenlemelere de değinen Bolat, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları ile elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları için net işlem hacmi ve işlem sayısı kriterleri dikkate alınarak küçük ölçekli ve e-ticaret şirketleri faaliyete geçti. Kendisini haksız rekabet koşullarından korumaya çalıştıklarını belirtti.
Bolat, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile AVM’lerin ortak giderlerinin paylaşılması ve ortak gelirlerin kullanılmasının bir fuar alanına getirildiğini, bu süreçlerin bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlenmesine yönelik düzenleme yapıldığını ifade etti. .
Bakan Bolat, bu yıl “Sebze-Meyve ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”da değişiklik yapılarak 12 yıllık kiralama süresinin hak sahibi işyerlerinde 18 yıla çıkarıldığını bildirdi. toptancı hallerinde tahsis etmek için, olası fiyat artışlarının önlendiğini, enflasyonla mücadele çabasına katkı sağladığını belirtti.